Iedereen weet: gezondheid is je belangrijkste bezit. Als je lekker in je vel zit en energie hebt is je humeur opgewekt, kun je bergen verzetten en ben je op z’n best. Dat willen we allemaal en het mooie is: daar kunnen we ook allemaal zelf voor zorgen!

Dan is het natuurlijk belangrijk te weten wat je dan precies moet doen als preventie tegen allerlei gezondheidsklachten. Want als je kennis hebt over hoe ziektes ontstaan en wat je kunt doen om gezond te blijven dan kun je dat makkelijk in je leven inbouwen.

Er zijn meerdere oorzaken die voor gezondheidsklachten en ziekten kunnen zorgen en we bespreken hier drie ervan:

  • tekorten aan essentiële voedingsstoffen
  • stress
  • ophoping van gif- en afvalstoffen

Het belang van water

Ons lichaam heeft dagelijks voldoende water en essentiële voedingsstoffen nodig om alle miljoenen processen in het lichaam goed te laten verlopen. We bestaan voor het grootste gedeelte uit water en moeten ons lichaamseigen water schoon en op peil houden. Als je te weinig of het verkeerde water drinkt kan het lichaam de wateroplosbare afvalstoffen niet meer goed uit het lichaam verwijderen en gaan deze zich ophopen. Als je meer wilt weten over hoe belangrijk goed en voldoende water drinken is voor je gezondheid, luister dan naar onze podcast ‘levensbron water’ hierover.

Tekort aan voedingsstoffen

Via onze voeding moet ons lichaam alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk om goed, vers en vitaal voedsel te eten dat alle benodigde stoffen bevat. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat in onze voeding voldoende vitaminen en mineralen zitten. Door intensieve eenzijdige landbouw en veeteelt met gebruik van chemische middelen is ons voedsel de laatste decennia aan verandering van samenstelling onderhevig en bevat het niet meer de oorspronkelijke hoeveelheid goede stoffen. Daarom zijn er veel mensen die toch tekorten aan vitaminen, mineralen en andere micronutriënten ontwikkelen over de jaren, ondanks dat ze vers eten. Als deze tekorten langere tijd aanhouden zullen zij klachten ontwikkelen die soms op ziekten kunnen lijken. Zo kan bijvoorbeeld een langdurig vitamine C gebrek leiden tot bloedend tandvlees en algehele zwakte en uiteindelijk tot zelfs overlijden. Dat weten we uit de verhalen over de matrozen op de VOC schepen die allen na maanden op zee scheurbuik ontwikkelden omdat ze geen vers voedsel kregen. Velen zijn eraan gestorven voordat men begreep dat citrusvruchten dit probleem konden oplossen en die werden vanaf toen in voldoende mate meegenomen in de voedselvoorraad voor de reis…

Ook ontstaan tekort aan voedingsstoffen door het grote aanbod aan kant- en klaar maaltijden en fastfood in onze Westerse maatschappij. Het is vreemd dat ongezond voedsel, arm aan nutriënten en rijk aan chemische stoffen, op elke hoek van de straat te koop is en gezond voedsel, rijk aan voedingsstoffen en puur, niet en ook nog eens veel duurder is.

Het nemen van supplementen om de tekorten aan nutriënten te verminderen kan daarom een zinvolle strategie zijn. Het is dan uiteraard wel van belang om te weten of je eventuele tekorten hebt, voordat je zomaar vitaminen of andere supplementen gaat nemen. Dat kun je laten testen. En let op de kwaliteit van  supplementen die je neemt en of de dosering die er in zit wel voldoende is. In onze podcast ‘eet jezelf gezond’ ontvang je meer informatie over voedingsstoffen en supplementen.

Stress, een stille moordenaar

Een tweede oorzaak van ziekte is langdurige stress. Problemen in een relatie, op het werk, zorgen, angst en verdriet veroorzaken allemaal stress en dat heeft een desastreus effect op je gezondheid. Het lichaam maakt dan constant veel stresshormonen aan die ervoor zorgen dat je lichaam verzuurt. Verzuring van het milieu van binnen, dus van alle lichaamsvloeistoffen, organen en weefsels zorgt voor een verzwakking van je immuunsysteem en toename van veroudering, alsook alle ouderdomsziekten die daarmee samenhangen. Het is dus van belang om deze verzuring van het lichaam actief te voorkomen. Dat is weliswaar makkelijk gezegd en de praktijk is soms weerbarstig. Je kunt wellicht niet zomaar de oorzaak van jouw stress à la minute veranderen en stress helemaal vermijden. Wees je er toch van bewust dat stress een ‘silent killer’ is en doe er alles aan om rust in je hoofd en lichaam te krijgen. Dan maak je vanzelf minder stresshormonen aan. Ga daarom regelmatig naar buiten de natuur in en heb dagelijks aandacht voor jezelf. Verder zijn er ook vele goede en bewezen technieken die je kunt kiezen om stress te verminderen, zoals mindfulness, meditatie, yoga en veel meer. Zoek datgene dat bij je past en stel als doel dat je jouw stress de baas wordt! In onze podcast ‘met mindfulness van je depressie af’ bespreekt ervaringsdeskundige Natasja hoe zij de stress in haar leven de baas is geworden.

Gif- en afvalstoffen

Als derde oorzaak van ziekte willen we stilstaan bij de ophoping van gif- en afvalstoffen in het lichaam. Wat zijn dat dan en hoe komen ze in ons terecht?

Bij de verbrandingsprocessen in het lichaam komen allerlei afvalstoffen vrij die moeten worden uitgescheiden. Als echter ergens een probleem is met het elimineren van deze stoffen moet het lichaam ze ergens opslaan en dat kan tot (plaatselijke) klachten leiden.

Ons voedsel bevat tegenwoordig allerlei chemische stoffen die het lichaam moeilijk kan verwerken. In bespoten groenten en fruit worden vaak herbiciden en/of pesticiden gevonden. Deze stoffen zijn vaak giftig en verstoren allerlei functies in het lichaam. Veel kant-en-klaar produkten bevatten daarnaast één of meerdere E-nummers. Dat zijn chemische stoffen die aan het voedsel worden toegevoegd voor de kleur, geur, smaak en/of houdbaarheid. Het zijn weliswaar kleine hoeveelheden in een enkel produkt, maar de combinatie van chemische stoffen en de dagelijkse inname ervan zorgt voor een overload in het lichaam. Ook bij de verbranding van onbespoten voedsel dat wordt verwerkt in het lichaam en wordt omgezet in buikbare opneembare stukjes, komen afvalstoffen vrij die moeten worden afgevoerd.

Naar onze mening wordt de belasting en mogelijk schade van al die kleine hoeveelheden chemische stoffen zwaar onderschat. We stoelen dit op o.a. het werk van de Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes.  Het verhaal en bewijs van Henk Tennekes wijst ons op de afschuwelijke fouten die we maken bij het toelaten van chemicaliën en andere stoffen in onze landbouw, ons voedsel en ons milieu. Uit het interview met Henk blijkt dat er expliciet behoefte is aan een andere manier om deze chemicaliën en stoffen te testen voordat we ze verkopen en gebruiken.

En wat denk je van alle cellen die dagelijks afsterven. Daar komen ook weer afvalstoffen bij vrij. Die moeten eveneens door het uitscheidingsmechanisme van het lichaam worden afgebroken en verwijderd.

Zware metalen

Daarnaast krijgen we zware metalen binnen via onze omgeving die giftig zijn voor ons lichaam, zoals bijvoorbeeld kwik, lood, aluminium, cadmium, nikkel en koper. We ademen uitlaatgassen en fijnstof in, drinken of eten uit blik, koken in aluminium pannen, krijgen vullingen van amalgaam en zo zijn er nog veel meer bronnen waardoor we slechte stoffen kunnen krijgen. Deze metalen kunnen zich ophopen in bepaalde organen en zo hun functioneren negatief beïnvloeden.

Ook worden omringende weefsels aangetast door zware metalen en gaan daardoor ontsteken. En we weten dat langdurige ontstekingen kunnen ontaarden in chronische aandoeningen, als ze lang genoeg blijven bestaan…

Bovendien is bekend uit de literatuur dat zware metalen giftig zijn voor het centrale zenuwstelsel. Ze worden mede in verband gebracht met aandoeningen zoals ADHD, geheugenverlies, vermoeidheid en depressie.

Zware metalen vormen daarnaast een voedingsbodem voor slechte bacteriën, virussen en parasieten, dus deze zullen zich goed kunnen handhaven en ook gezondheidsklachten veroorzaken.

Als we dit allemaal even laten bezinken, wordt het logisch dat het lichaam het steeds moeilijker krijgt in onze vervuilde wereld en dat je niet verbaasd moet zijn als er ergens gif- en afvalstoffen ophopen die gezondheidsproblemen kunnen gaan opleveren.

Voldoende zuurstof, cruciaal voor het leven

Deze voortschrijdende vervuiling van organen en weefsels belast het functioneren van het hele lichaam. Voedingsstoffen kunnen minder goed afgeleverd worden aan de cellen. Het lichaam krijgt dan meer en meer moeite om de normale processen te kunnen uitvoeren. Er hopen zich steeds meer gif- en afvalstoffen op. Het transport en distributie van zuurstof in het lichaam gaat ook steeds slechter en de zuurstof kan niet meer aan alle cellen worden afgegeven. Van binnen krijg je dan een verzuurde omgeving en zoals we eerder zagen, is dat een ideale omgeving waarin ziekte kan ontstaan. Wil je meer weten over zuurstof, luister dan onze podcast hierover. Dan zal je begrijpen dat je er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat je weefsels en organen altijd voldoende zuurstof krijgen!

Gezonde leefstijl

Het goede nieuws is dat er steeds meer mensen steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Ze eten vers en biodynamisch, drinken voldoende vitaal water, gaan buiten bewegen voor voldoende zuurstof en zijn zich bewust van de invloed van stress en negatieve emoties op hun gezondheid. Zij hebben al stappen genomen, hoe klein ook, om meer te ontstressen en tot rust te komen. Dat is een fantastische ontwikkeling!

Het is echter nog steeds niet algemeen, dat mensen zichzelf regelmatig detoxen als preventie tegen ziekte. Toch weten gezien de data en ervaringen van de afgelopen decennia dat ontgiften van cruciaal belang is. De wereld om ons heen vervuilt in een akelig tempo en veel van die giftige stoffen krijgen we vaak ongewild en onwetend binnen.

Detoxen

Detoxen, ook wel ontgiften of ontzuren genoemd, zou iedereen in ieder geval twee keer per jaar moeten doen als preventie tegen ziekten. Waarom laten we vervuilde olie en filters van onze auto wel regelmatig vervangen of schoonmaken zodat het risico dat we pech krijgen minimaal is, maar doen we dit niet met ons lichaam? Het is opmerkelijk dat we bij alles wat we kopen een gebruikshandleiding krijgen maar niet van ons belangrijkste bezit, ons lichaam.

We hebben de voordelen van detoxen hieronder op een rij gezet en we hopen dat we je het belang van regelmatig detoxen helder hebben gemaakt. Je lijf zal je dankbaar zijn en je gezondheid ook!

Ontzuring of detoxing geeft je immuunsysteem een boost! Je immuunsysteem is je verdedigingsmechanisme tegen ziekte. Het beschermt tegen infecties door bacteriën, schimmels, virussen, parasieten, etc. Als je teveel gif- en afvalstoffen in je lichaam hebt, wordt je immuunsysteem, of lichamelijke weerstand, zwakker door vele laaggradige ontstekingen en ben je vatbaarder voor onder andere bacteriele en virale infecties. Het is dus belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen door een regelmatige detox.

Detoxen maakt de lever en nieren schoon. De lever en nieren zijn beide organen die de lichaamsvloeistoffen filteren en daar gif- en afvalstoffen uithalen die je binnenkrijgt via de lucht, water en voeding. Ze hebben een grote rol in het uitscheiden van deze stoffen uit het lichaam. Dat moet elke dag gebeuren om gezond te blijven. Je snapt, als het functioneren van deze organen is aangetast, er een vervuiling, ofwel verzuring, van het hele lichaam het gevolg is dat vele levensprocessen aantast.

Detoxen vermindert ontstekingen in het lichaam en kan daardoor chronische klachten, die door ontstekingen zijn ontstaan, verminderen. Bij een grondige lichamelijke detox waarbij eveneens de inname van nieuwe toxines zoveel mogelijk wordt vermeden, kunnen gezondheidsklachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen.

Niemand wil zware metalen in zijn lichaam gezien de effecten die ze hebben op onze gezondheid. Met speciale detox methoden kun je zware metalen elimineren en de klachten die zijn ontstaan door de aanwezigheid van deze stoffen zullen dan langzaam verdwijnen. Het detoxen van zware metalen is niet makkelijk en is vaak een langdurig proces, maar het is zeer de moeite waard voor je gezondheid.

Detoxen verbetert je humeur. Als je minder gif en afvalstoffen in je lichaam hebt, voel je je lichter en lekkerder in je vel. De ‘hersen-mist’ of vermoeidheid waar sommige mensen over klagen vermindert of verdwijnt na een speciale gedegen detox-kuur en je krijgt meer energie. Je gaat de dagelijkse uitdagingen met plezier tegemoet. Ook je denkvermogen en performance zullen verbeteren.

Detoxen kan chronische pijnklachten verminderen en sommige zelfs laten verdwijnen. Als er ergens in het lichaam gif- en afvalstoffen zijn verzameld kunnen ze daar pijn veroorzaken. Als deze stoffen dan door de detox worden verwijderd, is het zeer waarschijnlijk dat de pijn minder wordt en na enkele detox-kuren zelfs kan verdwijnen.

Huidproblemen, veroorzaakt door ophoping van afvalstoffen, verminderen of verdwijnen na een ontzuring of detox-kuur. Als er minder gif- en afvalstoffen in het lichaam zitten, hoeft de huid niet te helpen om deze uit te scheiden. De huid wordt daardoor rustiger en pukkels, rode vlekken of eczeem vervagen langzaam. Ook nare lichaamsgeur kan verdwijnen na een goede detox.

Ontzuren of detoxen ondersteunt gewichtsverlies. Door het schoonmaken van het bindweefsel, de organen en de lichaamsvloeistoffen, kan het lichaam steeds beter functioneren. Voedingsstoffen kunnen beter worden opgenomen waardoor het metabolisme verbetert. Naast een verandering in eet en beweeg patroon en stressreductie zal detoxen het afvallen makkelijker maken. Bekijk onze podcast ‘reken voorgoed af met je overgewicht’ om meer te weten te komen over detox mogelijkheden.

Al deze effecten van een ontzuring of detoxen samen zullen verjongend werken en je gezondheid versterken. Er zijn vele detox methoden beschikbaar en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Het belangrijkste is dat je je lichaam regelmatig ontgift als onderdeel van je strategie om gezond en gelukkig te leven. Want gezondheid is je belangrijkste bezit.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu