Podcasts

“Luister jezelf Gezond”

Wellicht herken je wel dat je graag de inhoud van een goed gezondheidsboek of wetenschappelijk artikel wilt weten maar het boek of artikel is zo dik of moeilijk dat je er niets eens aan begint of dat je überhaupt geen tijd hebt om het te lezen.

Je leven is al druk genoeg en die vrijetijd die je hebt, wil je graag zoveel als mogelijk besteden aan je gezin, je hobby, sport of andere leuke dingen.

Omdat tijd voor jou schaars is of je niet altijd zin hebt om een boek of artikel helemaal door te spitten, helpen wij een handje.

Kennis en informatie uit de beste gezondheidsboeken, (wetenschappelijke) artikelen en van het werk van gerenommeerde experts zetten wij om in korte en krachtige podcasts.

Zo ontvang je toch belangrijke kennis zonder dikke boeken, uitgebreide of moeilijke artikelen te lezen.

Het Ministerie voor Zelfzorg biedt je kennis op een makkelijke en laagdrempelige wijze aan. En met de praktische tips ben jij in een handomdraai helemaal geïnformeerd en startklaar om je gezondheid te verbeteren zodat jij nog meer uit het leven kan halen en de kans op een lang gezond, gelukkig en vitaal leven vergroot.

‘Luister jezelf Gezond’, zo noemen wij het.

Het Ministerie voor Zelfzorg is hét onafhankelijke platform voor gezondheidskennis en praktische tips voor iedereen.

Alle informatie die wordt gepresenteerd komt uit publicaties, boeken en wetenschappelijke artikelen. Referenties worden zoveel als mogelijk vermeld.

P.S. Wil je elke twee weken automatisch een nieuwe podcastaflevering ontvangen? Denk dan eens aan ons jaarabonnement.

Hieronder vindt u een overzicht van de door ons gepubliceerde podcasts.

Podcast 45: Zelfhulp tool voor onverwerkte emoties

7.50

Beluister hier de introductie op deze podcast:

Het Ministerie voor Zelfzorg heeft een nieuwe podcast (#45) uitgebracht met expert Marjo Vogel over emotionele blokkades en trauma’s.

Marjo heeft een zelfhulp tool ontwikkeld om inzicht te krijgen op de samenhang tussen allerlei componenten zoals beweging, hormonen, cognitie, gedrag en beelden.

Overzicht leidt vaak tot inzicht en inzicht tot een oplossing of keuze.

De zelfhulp tool zit zo in elkaar dat je elke keer met compassie weer gestuurd wordt naar de snelweg die gaat naar jouw onverwerkte emoties. Je neemt de route die maakt dat je gaat durven “voelen wat je voelt” zodat oude pijn afvloeit en er ruimte komt voor nieuwe patronen.

Vanuit Marjo’s jarenlange ervaring weet ze als geen ander dat er geen enkele deskundige is die het juiste advies kan geven, want jij onderzoekt wat jij ervaart en waar jij boos, bang of verdrietig over bent. Jij bent de superspecialist en de deskundige als het om jou gaat. Alle emoties zitten in de methode en komen niet van iemand ander dan jezelf.

Kortom een podcast die je niet mag missen.

Weet dat je met ons 12 maanden abonnement automatisch elke twee weken een nieuwe zelfzorg podcast ontvangt. Maak nu gebruik van ons aanbod: 12 maanden voor slechts €111,- en ontvang ook direct alle inmiddels gepubliceerde podcasts.


Podcast 44: Aandacht voor lymf en lipoedeem

7.50

Beluister hier de introductie op deze podcast:

Het Ministerie voor Zelfzorg heeft een nieuwe podcast (#44) uitgebracht over lymf- en lipoeedem net expert Els van Gemert

Els nam contact met ons op omdat er een grote groep mensen in Nederland is die last heeft van opstapeling van lymfevocht of van een pijnlijk vetsyndroom beter bekend als lymf- en lipoedeem.

In deze podcast vertelt Els over de klachten, de oorzaken, behandeling van de klachten en wat patiënten zelf kunnen doen om klachten te kunnen verminderen.

Als er sprake is van een duidelijke lymfoedeem component kan soms aanvullende therapie worden gegeven bij voorkeur de manuele lymfedrainage van dr. Vodder. Manuele lymfedrainage betekent letterlijk: “manueel = met handen en drainage = afvoeren” van overtollig vocht. Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in het lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen.

Het bijzondere van de therapie van dr. Vodder is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht. Els richt zich op deze therapie van dr. Vodder

Weet dat je met ons 12 maanden abonnement automatisch elke twee weken een nieuwe zelfzorg podcast ontvangt. Maak nu gebruik van ons aanbod: 12 maanden voor slechts €111,- en ontvang ook direct alle inmiddels gepubliceerde podcasts.


Podcast 43: Topatleet Janneke over gezondheid op alle fronten

7.50

Beluister hier de introductie op deze podcast:

Het Ministerie voor Zelfzorg heeft een nieuwe podcast (#43) uitgebracht met expert Janneke van der Meulen over gezondheid op alle fronten.

En niet zomaar een podcast…

Het is een podcast die doet verwonderen omdat Janneke met haar kennis, ervaring als vegan topatleet, haar wetenschappelijke achtergrond in combinatie met haar enorme drive 1 uur lang iedereen weet te boeien.

Alles wat je nog niet eerder hoorde over voeding en gezondheid, krijg je van Janneke mee. Je ontvangt informatie die jou helpt om ’s ochtends vol energie je bed uit te knallen, meer rust in je hoofd te creëren en meer liefde in je hart te voelen. Niet alleen voeding in de vorm van eten speelt daarbij een belangrijke rol, maar wat stop je nog meer in je lichaam? Welke informatie, met welke mensen ga je om, waar kijk je naar, wat luister je en wat lees je?

Janneke weet als geen ander mensen te inspireren om altijd hongerig te blijven naar nieuwe informatie in combinatie met logisch nadenken. Hoe meer kennis je namelijk hebt, hoe makkelijker het is zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen lijf, leven en dus gezondheid.

Inmiddels heeft Janneke 3 boeken op haar naam staan en nummer 4 is onderweg. Zij is  een veel geboekte inspirator en spreker door bedrijven en particulieren. Haar persoonlijke begeleidingstraject is diep rakend waarbij ze zelfzorg hoog in het vaandel heeft staan. Zo geeft Janneke aan en ik quote: “Zorg iedere dag, ieder moment voor je eigen lichaam alsof het de baby van je aller beste vriend is. Hoe gezonder je leeft, hoe gezonder je denkt, hoe beter je je voelt en hoe meer je resoneert met het geluk. Oja en eet heel veel biologisch fruit! Win-win!”

In de pdf download die je bij aankoop van deze podcast krijgt, vind je meer detailinfo Janneke’s werk, interessante podcasts en haar boeken.

Een podcast die je dus zeker niet mag missen, want je gezondheid is immers je belangrijkste bezit.

Weet dat je met ons 12 maanden abonnement automatisch elke twee weken een nieuwe zelfzorg podcast ontvangt. Maak nu gebruik van ons aanbod: 12 maanden voor slechts €111,- en ontvang ook direct alle inmiddels gepubliceerde podcasts.


Podcast 42: Brandend maagzuur zelf eenvoudig en veilig verhelpen

7.50

Beluister hier de introductie op deze podcast:

Het Ministerie voor Zelfzorg heeft een nieuwe podcast (#42) uitgebracht over maagzuur. Een goede spijsvertering draait allemaal om hoe maagzuur werkt… en waarom het echt goed voor je is. Een juiste niveau van maagzuur is de sleutel tot een goede spijsvertering.

Het is een feit dat, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, brandend maagzuur bijna altijd samengaat met te weinig maagzuur en juist niet met te veel. De meest gangbare medische aanpak vermindert maagzuur, terwijl de maagzuurafscheiding al is verstoord, met een lapmiddeltje dat de aandoening niet kan genezen, maar dat slechts tijdelijk de symptomen onderdrukt.

Bovendien kan deze snelle oplossing onze gezondheid schaden termijn kosten die worden genegeerd door de farmaceutische industrie en artsen die krachtige zuuronderdrukkende medicijnen voorschrijven zoals Prilosec, Prevacid, Tagamet, Zantac, Pepcid.

Tatjana bepreekt hoe je je maag kan herstellen naar zijn normale, gezonde toestand met behulp van veilige, goedkope natuurlijke supplementen en andere behandelingen.

In deze podcast legt ze uit de mythe van zure oprispingen, waarom maagzuur je vriend is en hoe het bovenste deel van het maagdarmkanaal werkt.

Verder wordt besproken hoe maagzuurniveaus de opname van voedingsstoffen beïnvloeden en hoe een laag maagzuur je ziek kan maken.

Tatjana legt duidelijk en gedetailleerd uit hoe je het probleem van tekort aan maagzuur op natuurlijke wijze kan behandelen.

Een podcast die je dus zeker niet mag missen, want je gezondheid is je belangrijkste bezit.

Weet dat je met ons 12 maanden abonnement automatisch elke twee weken een nieuwe zelfzorg podcast ontvangt. Maak nu gebruik van ons aanbod: 12 maanden voor slechts €111,- en ontvang ook direct alle inmiddels gepubliceerde podcasts.


Podcast 41: Gezondheid uit de natuur

7.50

Beluister hier de introductie op deze podcast:

Het Ministerie voor Zelfzorg heeft een nieuwe podcast (#41) uitgebracht met expert Saskia Nieboer over de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Saskia geeft al ruim 40 jaar les over kruidengeneeskunde. Sinds 2005 doet ze dat vanuit haar boerderij nabij Groningen.

Kennis van de geneeskrachtige werking van kruiden is een gemeenschappelijk erfgoed van alle mensen op aarde. Het plezier van het zoeken, verzamelen, determineren, sorteren en verwerken van kruiden stelt ons in staat om die traditionele kennis te bewaren en nieuwe kennis op te doen en het stimuleert de nieuwe generatie tot een meer respectvolle omgang met de natuur.

In deze leuke en interessante podcast ‘Gezondheid uit de natuur’ spreekt Saskia over de wonderen van de natuur, maar ook over de wetenschap erachter en hoe je de eerste stappen zet om plantendelen te verzamelen en te kunnen gebruiken voor je gezondheid.

Overal komen geneeskrachtige planten voor. Zelfs in je eigen tuin of direct in je omgeving en de meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat die planten uit je omgeving kunt gebruiken om je gezondheid te bevorderen.

In de pdf download die je bij aankoop van deze podcast krijgt, vind je meer detailinfo over de werkzame stoffen van geneeskrachtige planten, de link waar je de wetenschap kan raadplegen, maar ook interessante boekentips en websites voor workshops, opleidingen, wildplukwandelingen, kruidenfestival en uiteraard de contactgegevens van Saskia.

Een podcast die je dus zeker niet mag missen, want je gezondheid is je belangrijkste bezit.

Weet dat je met ons 12 maanden abonnement automatisch elke twee weken een nieuwe zelfzorg podcast ontvangt. Maak nu gebruik van ons aanbod: 12 maanden voor slechts €111,- en ontvang ook direct alle inmiddels gepubliceerde podcasts.


Menu