Eén op de vijf Nederlanders slikt dagelijks een paracetamol. Het is het meest gebruikte middel tegen pijn en koorts en op grote schaal verkrijgbaar. Paracetamol valt onder de zelfzorgmedicijnen; mensen nemen het in op eigen verantwoordelijkheid. Uiteraard heeft dit medicijn een bijsluiter maar de ervaring leert dat mensen die een medicijn zonder recept kopen ervan uitgaan dat dit recept ongevaarlijk is, waardoor de bijsluiter genegeerd wordt. Hierdoor nemen vele mensen deze pijnstiller op verkeerde momenten, slikken ze te veel of raken verslaafd.

In de bijsluiter van paracetamol staat dat je het spaarzaam moet gebruiken bij nier- en leverproblemen. Echter, er staat niet in dat dit medicijn lever- en nierproblemen kan veroorzaken.

Als een medicijn zonder recept verkrijgbaar is en levensbedreigende ziekten kan veroorzaken, is het gelegitimeerd om dit medicijn een gevaarlijk medicijn te noemen. Dr. John Dickson uit Engeland ziet dat paracetamol zowel inwendige bloedingen veroorzaakt als nier- en leverziekten. Paracetamol kan voor een paar uur pijn verlichten maar het gebruik van deze pil kan op de lange termijn ernstige en zelfs dodelijke ziekten veroorzaken.

Bovendien is paracetamol in kleine doses aanwezig in honderden vrij verkrijgbare middelen zoals pijnstillers, verkoudheid-, slaapmiddelen en andere voorgeschreven medicamenten.

Paracetamol is hét middel dat de grootste veroorzaker is van een potentieel levensbedreigende overdosis omdat het makkelijk verkrijgbaar is. Hoewel paracetamol veiliger is dan ibuprofen en aspirine, is de veiligheidsmarge zeer klein en zelfs een doseringsfout kan al ernstige schade aan de lever veroorzaken.

Op de korte termijn stilt paracetamol vaak de pijn. Echter op den duur tast het je lever aan. Dat betekent dat paracetamol ook een veroorzaker is leververvetting. De lever voert in goede doen allerlei afvalstoffen af. Wanneer de lever is overbelast, kan dat tot allerlei aandoeningen leiden zoals hoofdpijn of migraine. Daar wordt dan paracetamol tegen ingenomen. Op korte termijn verdwijnt de pijn maar op lange termijn wordt de lever meer belast waardoor de kans erg groot is dat je een dag of twee dagen later weer hoofdpijn krijgt. Een van de oorzaken van die vervolghoofdpijn is: paracetamolgebruik.

Daarom is het aan te raden dat mensen met hoofdpijnklachten er goed aan doen om een leverreiniging te doen. In onze podcast ‘Lever- en galblaasreiniging’ hoor je hier meer over: https://zelfgezond.nl/product/podcast-4-lever-en-galblaasreiniging/

Alleen al in Amerika komen jaarlijks zo’n 80.000 mensen bij de spoedeisende hulp terecht als gevolg van medicijnvergiftiging door paracetamol en is het de meest voorkomende oorzaak van leverfalen waardoor er een levertransplantatie nodig is.

De giftigheid van paracetamol komt trouwens niet van het middel zelf. Het wordt veroorzaakt door één van de metabolieten die in de lever wordt geproduceerd. Dit stofwisselingsproduct van paracetamol vervoegt zich met glutathion en andere sterke antioxidanten waardoor er een tekort aan antioxidanten ontstaat.

Een ernstig tekort aan antioxidanten veroorzaakt schade door vrije radicalen waardoor er een groter risico is op andere nadelige effecten door paracetamol. N-acetyl-cysteïne (Nac), de voorloper van glutathion, wordt meestal als tegengif gegeven bij paracetamolvergiftiging.

Studies tonen aan dat een doorlopende aanvulling van specifieke micronutriënten zoals vitamine C, lysine, proline en Nac het lichaam effectief kan beschermen tegen ernstige leverschade veroorzaakt door paracetamol.

Wat iedereen ook zou moeten weten, is dat combinatie van paracetamol en alcohol dodelijk kan zijn. Alcohol beschadigt net als paracetamol de lever en daardoor kan de combinatie van deze twee funest zijn. Dat terwijl het middel juist vaak door alcoholgebruikers wordt ingezet tegen de kater. Het is bekend dat alcohol voor hoofdpijn kan zorgen. Wie een hoofdpijntje heeft, is snel geneigd naar een goedkoop medicijn te grijpen. Hierdoor wordt de lever ernstig beschadigd, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke publicaties. Paracetamol vergroot de leverschade die alcohol aanricht maar is los van alcoholgebruik in staat om ernstige leverschade te veroorzaken. De combinatie van een door alcohol beschadigde lever en net iets te veel paracetamol kan dus dodelijk zijn.

Wetenschap:

  1. Reuben A, Koch DG, Lee WM. Drug-induced acute liver failure: results of a U.S. multicenter, prospective study. Hepatology. 2010;52(6):2065-76.
  2. Wei G, Bergquist A, Broome U, Lindgren S, Wallerstedt S, Almer S, et al. Acute liver failure in Sweden: etiology and outcome. J Intern Med. 2007;262(3):393-401.

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/risicos-overmatig-gebruik-pijnstillers-onderschat/

https://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/regelmatig-te-veel-paracetamol-is-gevaarlijk

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658515/

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/may/25/does-paracetamol-do-you-more-harm-than-good

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/paracetamol-slechter-dan-je-denkt

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658515/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12954473

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504411/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25228327

www.drrathresearch.org

https://newsbeezer.com/belgium/overdosering-van-paracetamol-een-gif-voor-de-lever/

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu