Voel je het ook? De lente staat voor de deur. De zon schijnt en wordt elke dag sterker. In de zon en uit de wind – die nog was fris is – is de temperatuur al aangenaam. Je ziet mensen meer en meer naar buiten gaan, heerlijk bewegen in de natuur en met blote huid in de zon. Goed voor het humeur, de conditie en de vitamine D aanmaak, kortom goed voor de gezondheid!

Ook de natuur om ons heen is blij met de zon. Knoppen van bomen en struiken staan op springen en zorgen voor een lentegroene gloed. De eerste voorjaarsbloemen kleuren de parken, tuinen en bermen langs de weg; paars en wit van de krokussen en lentegeel van de narcissen.

Maar weet je dat de natuur ons niet alleen opvrolijkt met veel kleur na een lange winter, maar dat ze ook ongevraagd in het wild allerlei bloemen en planten ‘kweekt’ die goed zijn voor onze gezondheid?

In onze geschiedenis werden veel van deze planten toegepast bij aandoeningen en wist men welke plant je waarvoor kon gebruiken. Die kennis werd van generatie op generatie overgedragen. De laatste jaren staat het weer volop in de belangstelling om meer te leren over de natuur en wat ze ons te bieden heeft.

De lente is een uitgelezen tijd om jonge bladeren en bloemen te plukken die je als huismiddeltje tegen allerlei kwalen kunt inzetten. Wij willen je alvast een voorproefje geven van de mogelijkheden en toepassingen van enkele veel voorkomende planten die nu in de lente gaan groeien en die je overal in Nederland tegenkomt. Als je gaat plukken, doe dit wel met respect voor de natuur en pluk niet te veel!

Paardenbloem

Paardenbloem is een gele bloem omringd door langwerpige bladeren die je overal vindt in gras en weilanden, op braakliggende terreinen, in tuinen en langs de weg. Deze plant groeit bij voorkeur op vochtige plaatsen in de zon maar past zich eigenlijk overal aan. Deze bloem wordt onkruid genoemd en dat is niet helemaal terecht. Paardenbloem is rijk aan allerlei voedingsstoffen; vitaminen, mineralen en sporenelementen en werd in WW2 zelfs aanbevolen om als groente te eten. Vroeger werd paardenbloemblad verkocht op de markt als molsla en geroosterde paardenbloemwortel werd gebruikt als een koffie vervanger. Alle delen van de paardenbloem kunnen gegeten worden en hebben daarnaast gezondheidsbevorderende eigenschappen. Eet de bloemen bijvoorbeeld als garnering in de sla.

In de oudheid en in de Chinese geneeskunst werd paardenbloem gebruikt bij onder andere leverklachten. Sinds de middeleeuwen is paardenbloem ook in Europa een geneeskruid. Het witte melksap van de plant wordt gebruikt als middel tegen wratten

Paardenbloem bevat bitterstoffen en heeft een galverhogende werking. Daardoor kunnen vetten beter verteerd worden als je paardenbloem in je voedsel verwerkt. Ook gaat paardenbloem het vormen van galstenen tegen. Paardenbloem is daarom al eeuwen in gebruik tegen allerlei lever- en galblaasaandoeningen. Bovendien stimuleren deze bitterstoffen de speekselafscheiding en spijsvertering en wordt daarom eveneens gebruikt bij een gebrekkige maagsapafscheiding. Er zitten meer bitterstoffen in de wortel dan in het blad.

Paardenbloem werkt vochtafdrijvend, heeft een zuiverende werking op het bloed en is ontstekingsremmend. Hierdoor is paardenbloem goed tegen kwalen die veroorzaakt worden door een ophoping van gifstoffen zoals onder andere reumatische aandoeningen, jicht, acne en eczeem. Paardenbloem zorgt ervoor dat deze gifstoffen sneller en beter uit het lichaam kunnen worden uitgescheiden zodat klachten afnemen.

Paardenbloem kan vermoeidheid verminderen omdat de aanwezige voedingsstoffen het lichaam versterken terwijl het tegelijkertijd ontgift wordt. Weerstand tegen allerlei aandoeningen wordt beter en de algehele gezondheidstoestand versterkt.

Verwerk in de lente enkele paardenbloem blaadjes regelmatig in je eten. De jonge bladeren zijn minder bitter dan volwassen bladeren. Je kunt ook paardenbloemthee of paardenbloemwortel-koffie drinken voor het heilzame effect van paardenbloem.

Brandnetel

Brandnetels houden van halfschaduw, vocht en beschutting en je vind je vaak op een nitraatrijke grond rijk aan organische meststoffen. Brandnetels hebben sterk vertakte horizontale wortels die onder de grond een heel gebied bestrijken. De onderkant van de blaadjes hebben donsachtige haartjes. Op het blad en met name op de bladstengel bevinden zich dunne kleine haartjes. Deze zijn hol en bij afbreken veroorzaken ze een branderig gevoel op onze huid. Zowel de bladeren als de wortel van de brandnetel kunnen gegeten worden en hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen.

De grondlegger van de huidige geneeskunde, Hippocrates, roemde brandnetel al om zijn voedingswaarde en vochtafdrijvende eigenschappen. In de Middeleeuwen werd brandnetel veel gebruikt in voorjaarskuren om te ontgiften, bij reumatische klachten en als afrodisiacum (liefdesdrankje).

Brandnetel staat bol van de voedingsstoffen en werd in oorlogstijden aangeraden als groente voor de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. Het is erg goed voor de huid en gaat huiduitslag, acne, steenpuisten en zweren tegen. Ook je haar wordt minder vet als je brandnetel gebruikt. Je kunt brandnetel in je haar of op je huid smeren en ook innemen voor een gewenst resultaat.

Brandnetel is goed om aan te sterken bijvoorbeeld na langdurige ziekte. Je kunt brandnetel ook gebruiken tegen (ouderdoms)zwakte, voorjaarsmoeheid, beenkrampen of bloedarmoede. Brandnetel bevordert de spijsvertering en kan gebruikt worden bij spijsverteringsproblemen en leveraandoeningen. Regelmatig brandnetel toevoegen aan je voeding helpt tegen constipatie. De mineralen in brandnetel versterken de botten. Bij mensen met plasproblemen kan brandnetelwortel ook uitkomst bieden.

Brandnetel werd in de traditionele geneeskunde veel gebruikt tegen artrose. Recente wetenschappelijke studies ondersteunen deze werking. In enkele studies werd aangetoond dat 50 mg gestoofde brandnetel het gebruik van pijnstillers drastisch kon verminderen.

Brandnetel is dus een geneeskruid dat vele gezondheidsondersteunende eigenschappen bezit. Je kunt jonge brandnetelblaadjes verwerken in je voeding en brandnetelthee drinken voor het goede effect op je gezondheid.

Rode klaver

Rode klaver kun je herkennen aan het drielobbig klaverblad; een klavertje drie. De bolvormige bloem bestaat uit bloemkorfjes met tientallen roze-rode buisbloempjes waarin zich veel nectar bevindt. Je ziet veel rode klaver in vochtige wei- en graslanden, in bermen en langs sloten. Rode klaver bevat veel mineralen en eiwitten en vroeger werden velden rode klaver aangelegd om de grond vruchtbaarder te maken. Het is een (on)kruid dat eveneens fyto oestrogenen bevat. Dit zijn natuurlijke stoffen die een gelijksoortige werking hebben als vrouwelijke hormonen. Je kunt de hele plant eten. De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. De bloemen zijn licht zoet van smaak.

In onze vroege geschiedenis (+/- 50 n. C) komen we al aanbevelingen tegen om rode klaver in wijn gekookt te gebruiken tegen nierstenen. In de middeleeuwen was rode klaver een bestanddeel van ons voedsel. In meer recente studies is rode klaver extract onderzocht bij vrouwen in de menopauze. Deze vrouwen hadden allen last van opvliegers en overmatig zweten. Deze vrouwen rapporteerden dat hun klachten minder werden als ze rode klaverextract namen.

Klaver helpt om het lichaam te ontgiften, van binnen en van buiten. Je kunt thee van klaver drinken of een lotion maken die je lokaal aanbrengt, bijvoorbeeld op puistjes. Rode klaver heeft ook een ontspannende werking op de spieren en zenuwen en werkt kalmerend op de longen. Dat is handig als je veel hoest.

Je kunt er thee van maken en daarnaast klaverblaadjes en bloemetjes in je voeding verwerken. Ook de wortel kan gekookt gegeten worden.

Naast deze planten die je overal tegenkomt zijn er nog veel meer planten en bloemen die goed zijn voor onze gezondheid en die de natuur in overvloed geeft. En in de lente begint het, dan gaat alles groeien. Doe er je voordeel mee!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu