Op 6 november 2018 is de zo geliefde arts dr. Hans Moolenburgh sr. overleden in zijn woonplaats Haarlem. Hij werd 93 jaar. Dr. Moolenburgh was tot op hoge leeftijd actief, ook al vond zijn arts dat geen goed idee en zoals hij altijd zei: “ik sterf in het harnas”, zo is het ook geschied.

Hij was getrouwd met Anna Christina (Anneke) IJzerman, met wie hij 67 jaar in de echt was verbonden. Moolenburgh overleed ruim een halfjaar na het verlies van zijn Anneke, wat ene prachtmens was Anneke! Ze kregen samen vijf kinderen: vier jongens en een meisje.

Hun dochter moest het echtpaar in 1999 afstaan, een slag die ze samen niet meer te boven kwamen. In een interview met dagblad Trouw zei hij daarover: “Als je een kind verliest, kom je daar nooit echt overheen. Je past het in je leven in, maar bent blijvend geamputeerd. Mensen zeggen weleens dat zo’n verlies na een paar jaar minder verdrietig wordt. Ik ervaar dat niet zo. Afgelopen zomer trouwde haar oudste dochter. Naast de feestvreugde was er bij ons, haar broers en haar drie kinderen het diepe verdriet dat onze Elisabeth dit feest niet meer mee kon maken. Ze wordt blijvend gemist.”

Complementair arts Hans Moolenburgh sr. heeft grote verdiensten en was zijn tijd ver vooruit! Zo streed hij vanaf het eind van de jaren zestig succesvol tegen de fluoridering van het drinkwater. In 1968 voegde Nederland voor het eerst fluor aan het drinkwater toe. Moolenburgh waarschuwde voor de toename van kanker. Dat kwam hem op een reprimande van de inspectie te staan maar hij trok aan het langste eind. In 1976 werd de toevoeging van fluor aan drinkwater gestaakt.

Vergeefs verzette hij zich tegen gsm/umts-masten. Verder waarschuwde hij tegen vaccinaties op zeer jeugdige leeftijd. “Het immuunsysteem van een kind krijgt dan niet de kans zich goed te ontwikkelen”, was zijn bezwaar.

Zijn dokterspraktijk zette hij tot ver na zijn pensionering voort. Daarna verzorgde hij tot op hoge leeftijd presentaties. Moolenburgh als spreker kende nauwelijks zijn gelijke. Het bijwonen van zijn lezingen was een groot genoegen. Moeiteloos wist hij zalen urenlang te boeien. Ze waren bijna altijd tot de laatste plaats bezet.

Ook speelde hij een rol in de aanpassing in 1983 van artikel 11 van de Grondwet: “Eenieder heeft het recht, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, op de onaantastbaarheid van zijn lichaam”.

Hans Moolenburgh heeft zijn brede kennis over zowel gezondheid, als spiritualiteit nagelaten in een bijna 30 indrukwekkende boeken zoals onder andere: U kunt (veel) meer dan u denkt, De nieuwe watergeuzen en Gezond leven in een vervuilde wereld.

Moolenburgh was diep religieus. Boven de rouwkaart staat een tekst uit psalm 23 vermeld: “De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets”. Ook schreef hij een boek over engelen (Een engel op je pad).

Zijn missie om Nederland gezonder te maken, zullen wij voortzetten! Ook zullen we zijn nalatenschap (boeken, presentaties, etc.) blijven verspreiden. Moolenburgh was zijn tijd ver vooruit. Als hij in deze tijd nog geleefd zou hebben dan zou hij ondanks zijn hoge leeftijd voorop lopen om de waanzin in de huidige gezondheidszorg aan de kaak te stellen. “Dokter Moolenburgh, u wordt gemist, Dank voor alles, dank voor alle wijsheid, dank dat we elkaar hebben mogen leren kennen”.

En wat zou hij trots geweest zijn op de lancering van het ‘Ministerie’ voor Zelfzorg. Hét online kennisplatform dat op laagdrempelige wijze via korte podcasts mensen leert hoe ze zelfzorg en zelfreiniging kunnen toepassen in hun dagelijkse leven. De meeste mensen hebben namelijk niet geleerd hoe ze goed voor hun lichaam kunnen zorgen.

Dit ‘Ministerie’ is ontstaan door de toenemende vraag van mensen, die meer willen weten over gezonde leefstijl, gedrag, vitaliteit, voeding, het verhogen van hun weerstand, het creëren van balans, ontgiften, etc.

Wij vinden het belangrijk dat mensen weten dat ze veel meer kunnen, zowel bij ziektepreventie als bij ziek zijn. Als je ziek bent, kan je veel meer dan je denkt om je zelf herstellend vermogen te stimuleren.

Luister jezelf gezond met onze krachtige podcasts over zelfzorg, zo noemen wij het.

Kijk onder podcasts welke zelfzorg podcast inmiddels beschikbaar zijn gesteld boordevol tips om je eigen gezondheid te bevorderen.

En om met de woorden van dr. Hans Moolenburgh sr. te eindigen: “U kunt veel meer dan u denkt!”

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik kon veel meer dan ik dacht.

  Ik heb 5 autoimmuunziekten, waaronder M.S., en was er 7 jaar geleden, zeer slecht aan toe.
  Ik ben orthomoleculaire voeding gaan studeren, en gaan toepassen op mezelf.

  Na 27 jaar heeft mijn neuroloog mij ‘ontslagen’.
  Ik voel me sterk, heb totaal geen klachten, van geen van de 5 ziekten.
  Ik werk, sport, loop, fiets en geniet van het leven.

  Beantwoorden
 • Rudolf E. de Wit
  november 14, 2021 12:18 am

  Dr. Hans Moolenburgh heeft heel veel voor mij -en voor de samenleving op Curacao- betekend. Hij is de man -geweest- die mij aangespoord en ondersteund heeft om door te vechten tegen fluoride in het drinkwater op Curacao; de enige plek in het koninkrijk waar dit gif bewust en opzettelijk in het drinkwater werd gedaan. Na een strijd van 5 jaren werd in augustus 1918, na de opdracht van de minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Mr. Suzy Camelia-Romer, per direct de ‘fluoride-kraan’ dichtgedraaid.
  Dr. Hans Moolenburgh had mij in januari 2018 tijdens een ‘video-call’ nog gezegd “Rudolf, voordat ik sterf, moet jij fluoride uit het drinkwater gehaald hebben”. Toen ik op 7 november hoorde dat mijn vriend-mentor-gids was heen gegaan kon ik niets anders zeggen dan “Hans, jouw wens is in vervulling gegaan….. bedankt voor alles!”

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu