De Griekse arts Hippocrates wordt vaak beschouwd als de ‘vader van de geneeskunde’. Het beroemdste deel van het werk van Hippocrates was zijn eed. Nog steeds leggen medische studenten een eed of gelofte af op het moment dat zij hun artsbevoegdheid krijgen. De eed vereist dat de arts belooft om professioneel te zijn, het probleem van de patiënt vertrouwelijk te houden en de patiënt niet opzettelijk lichamelijk of geestelijk te schaden.
Hippocrates legde sterk de nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. Ergens zijn we de afgelopen 200 jaar van het pad afgeraakt, want de onderwerpen zelfzorg, leefstijl en natuurlijke processen/balans worden veel te weinig belicht door de overheid, instanties, artsen, wetenschappers, etc. Het is de missie van het ‘Ministerie’ voor Zelfzorg om mensen weer het pad te wijzen van zelfzorg en zelfreiniging, omdat iedereen moet weten dat ze veel meer kunnen dan ze denken op gebied van ‘care en cure’.

Hippocrates was ervan overtuigd dat de disbalans tussen voeding en fysieke activiteit aan de basis lag van ziekten. Gezonde voeding had een prominente plaats in de spreekkamer van Hippocrates, 2400 jaar geleden. In de spreekkamer van vandaag speelt voeding een volstrekt ondergeschikte rol. Hoe kwalijk is dat?

Bijna iedereen weet wel dat leefstijl belangrijk is om gezond te zijn en te blijven. De wetenschap is heel duidelijk over hoe een gezonde leefstijl je beschermt tegen ziekten. Maar naast ziektepreventie is ook het bewijs geleverd dat leefstijlinterventies bij (chronisch) zieke mensen een meerwaarde biedt naast maar ook in plaats van conventionele behandeling met medicijnen.

In 2019 publiceerde het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health), een initiatief van TNO en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’. De publicatie is een verkenning van het wetenschappelijk bewijs voor leefstijlinterventies in de behandeling van diverse ziekten, zoals type 2 diabetes, hart-& vaatziekten, psychiatrie, maag-darm-leverziekten, nierziekten en dementie.

In de afgelopen 20 maanden werd de hele wereld geconfronteerd de uitbraak van het SARS-CoV-2 (Covid-19). Inmiddels zijn de cijfers glashelder. Mensen met chronische aandoeningen en co-morbiditeit lopen het grootste risico om ernstig ziek te worden van een COVID-19 infectie en hebben beduidend meer kans om hieraan te overlijden. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) en de Vereniging Arts en Leefstijl bepleiten dan ook voor structurele investeringen in leefstijl, leefstijlgeneeskunde en leefomgeving.

Leefstijladvies, advies voor zelfzorg en zelfreiniging zou als hoeksteen moeten worden neergezet in de moderne geneeskunde. Leefstijl heeft alles te maken met onze manier van leven. Bij leefstijl gaat het om alles wat bij leven hoort: eten, bewegen, ontspanning, inspanning, verzorging, vrienden, stress, slaap, relaties, wat je denk, wat je voelt en waar je in gelooft, etc.

De meeste mensen hebben simpelweg niet geleerd hoe ze goed voor hun lichamelijke, mentale en emotionele lichaam kunnen zorgen. We krijgen voor alles wat we aanschaffen een uitgebreide gebruiksaanwijzing maar we worden niet geleerd van jongs af aan hoe we het beste voor ons belangrijkste bezit, ons fysieke lichaam, kunnen zorgen.

Het ‘Ministerie’ is ontstaan door de toenemende vraag van mensen, die meer willen weten over leefstijl, gedrag, voeding, het verhogen van hun weerstand, het creëren, van balans, ontgiften, etc. Wij vinden het belangrijk dat mensen weten dat ze veel meer kunnen, zowel bij ziektepreventie als bij ziek zijn. Als u ziek bent, kunt uzelf veel doen om uw weerstand te verhogen waardoor uw zelf herstellend vermogen wordt gestimuleerd.

Ook bij vele chronische ziekten, dat impliceert dat iets blijvends is, moeten mensen weten dat deze ziekten in de meeste gevallen te maken heeft met gedrag, voeding, leefstijl en/of te grote blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren zoals gifstoffen, vervuiling, straling van apparatuur, etc. Een chronische ziekte hoeft in vele gevallen helemaal niet blijvend te zijn.

Mensen zijn de laatste decennia wel gemiddeld langer gaan leven maar de gezonde jaren zijn helaas afgenomen. En dat wil natuurlijk niemand. Niemand wil met een (chronische) ziekte oud worden. Dan neemt de kwaliteit van het leven snel af. Het nieuwe initiatief van het ‘Ministerie voor Zelfzorg’ is een nieuw geluid van positieve gezondheid. Wij geven mensen bewezen kennis en tips zodat ze (meer) kunnen gaan werken aan hun gezondheid. Wij doen dat via krachtige korte podcasts en het aanreiken van laagdrempelige handvatten om in het dagelijks leven goed voor uzelf te kunnen zorgen zodat u uzelf gezond houdt en bij onverhoopt ziek zijn, u weet hoe u uw zelf herstellend vermogen kunt versterken. “Luister uzelf gezond”, zo noemen wij het.

“Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel.”

― Hippocrates―

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu